Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Blæsersymfonisk

marts 8, 2017, kl. 21:30 - marts 9, 2017, kl. 00:00

Koncertprogram:Wolfgang Amadeus Mozart: Serenade I Es-dur K375 for blæseroktet
Ludwig van Beethoven: 7. symfoni arr. for blæsere og slagtøj
Ved denne koncert slår Esbjerg Ensemble sig sammen med vores ”søsterensemble” fra midtvestjylland, EnsembleMidtvest. Det giver mulighed for at opføre nogle sjældent spillede kammermusikværker for flere blæsere. Og mulighed for en meget klassisk klassiker i en helt speciel iklædning.
Wolfgang Amadeus Mozart var en usædvanligt tidligt udviklet musikalsk begavelse, og allerede som barn komponerede han musik og spillede koncerter. På hans tid var det almindeligt at musikere tjente hos adelige eller kirken, og Mozart fik i den unge alder af 17 år en god og prestigefyldt stilling hos ærkebiskoppen i sin fødeby Salzburg. Men han var ikke tilfreds. Snart følte han, at stillingen hos biskoppen begrænsede ham i hans udfoldelsesmuligheder. I 1781 forlod han stillingen og tog til Wien for at leve som selverhvervende komponist. Dengang et modigt og højst usædvanligt spring at tage for en musiker. Mozart havde succes med flere af sine værker men det var imidlertid svært for ham at få økonomien til at hænge sammen. Men han arbejdede flittigt og hans musik blev bedre og bedre: Endnu mere sprudlende og livfuld, end den allerede var, og mere og mere kompleks og dyb i udtrykket.
Blæserserenaden er et af de første værker Mozart skrev i Wien. Oprindelig for 2 klarinetter, 2 horn og 2 fagotter til fejringen af helgenen Skt. Theresas dag. Mozart hørte efterfølgende, at den østrigske kejser netop havde ansat en blæseroktet som sit husorkester, og han tilføjede så to oboer til serenaden.
Ludwig van Beethoven står for en kulmination på wiener-klassikken og overgangen til romantikken i musikken. Næsten alle efterfølgende komponister, uanset hvilken stilretning de bekendte sig til, betegnede hans 9 symfonier som det altafgørende udgangspunkt for at skabe musik. Symfoni nr. 7 blev uropført i Wien som en hyldest for veteraner fra kampen mod Napoleon, og blev en kæmpesucces.
Orkesteret måtte sågar spille hele andensatsen som ekstranummer. I orkesteret sad berømte musikere og komponister som bl.a. Salieri, Meyerbeer og Spohr – Her får I så en version hvor de dedikerede blæsere fra to topensembler fordeler de symfoniske stemmer imellem sig.
Medvirkende:
Esbjerg Ensemble blæsere
Ensemble MidtVest blæsere
Christian Martinez, slagtøj
Koncerten gentages i:
Skjern, 26. februar 2017
Birkerød, 1. marts 2017
Nr. Vosborg, 3. marts 2017
København, 5. marts 2017

Detaljer

Start:
marts 8, 2017, kl. 21:30
Slut:
marts 9, 2017, kl. 00:00
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/346169205752709/