Nyhedsbrev – Juni 2016

Af Pia Jørs - den

JUNI 2016

Juni måned byder stadig på spændende aktiviteter i Esbjerg Ensemble.

Den kommende uge spiller ensemblet på Esbjerg Kunstmuseums i forbindelse med TranzArt.

Hvordan lyder et maleri? Har farver bestemte klange? Og hvad er forbindelsen mellem en komposition af toner og en komposition i olie på lærred? Gennem mange år har Esbjerg Kunstmuseum udforsket krydsfeltet mellem musik og billedkunst og bl.a. eksperimenteret med, hvordan lyde, musik og toner kan bruges til at fortolke og udtrykke oplevelser med billedkunst. Med udstillingen Tranzart omsættes metoden af samme navn, som museet har udviklet sammen med Sydvestjysk Musikkonservatorium, for første gang til et interaktivt udstillingsformat, hvor musik og billedkunst kombineres på anderledes og overraskende måder.

I aften 3. juni spiller Christian Martinez ved ferniseringen.

Christian arbejder i øjeblikket på et helt nyt slagtøjsinstallation, somdanner omdrejningspunktet i en af udstillingssalene.
Af hverdagsgenstande som sten, flasker, pap og metalringe har Martinez designet et sælsomt instrument, som flere gæster kan skabe musik på samtidig. Med værkerne som partitur vil børn og voksne således kunne lave deres egne Tranzart-sessioner og lydsætte deres forskellige oplevelser.

Slagtøjsinstallationen bliver stående under hele udstillingen sommeren igennem.

Torsdag, 9. juni kl. 19:30 stiller ensemblet op til ønskekoncert i udstillingen.

Her kan publikum bede om at se et stykke musik eller høre et maleri.

Publikum får således et helt orkester stillet til rådighed foran udvalgte malerier fra Esbjerg Kunstmuseums samling. I modsætning til hvad man normalt kunne forvente, skal orkestret ikke selv spille malerierne. Tværtimod står musikerne til rådighed for gruppen, der suverænt afgør hvad og hvordan, de skal spille. Således er det deltagerne, der gennem de forskellige instrumenter og musikere skal overføre deres personlige oplevelser med de enkelte billeder til musik og dermed give deres oplevelser musikalsk form.

LYT TIL RIBE FESTIVAL arrangeres i år i samarbejde med Ribe Kunstmuseum som fejrer sit 125 jubilæum.

LYKKEGAARD / KIERKEGAARD

Festivalen for ny musik Lyt til Ribe præsenterer musik af fire komponister, der alle kommer fra Ribe. Den 11. juni er der musik af Niels Lyhne Løkkegaard og Jakob Kirkegaard.

Lyt til Ribe præsenterer for første gang et samlet program med nye musik- og lydkunstværker af fire jævnaldrende komponister fra Ribe, der alle har haft deres gang i Ribe og på hver sin måde har markeret sig som en kunstnerisk profil på den danske og internationale scene for samtidsmusik.

Niels Lyhne Løkkegaards værk er skrevet specielt til Esbjerg Ensemble til anledningen, og er således en uropførelse.

Koncerterne vil foregå i Ribe Kunstmuseums udstillingslokaler.

Program Lørdag, 11. juni kl. 16:00
Jacob Kirkegaard: Stereocilila og Eustachia Niels Lyhne Løkkegaard: Towards a Major ThirdDouble Couple og Moderato (uropførelse)
Esbjerg Ensemble

 

TIVOLIs KONCERTSAL 16. juni kl. 19:30

Igen i år spiller ensemblet under Tivoli Sommerklassisk.
Roser i massevis, duften af sommer og skyernes flugt over himlen sætter scenen for denne helt specielle koncert, der både er for øret, øjet og lugtesansen.

Koncerten byder på en rejse af de sjældne med intens, poetisk musik i en sal, der dufter forunderligt af roser og med projektioner af skiftende himmelbilleder og skyformationer. Koncertsalen er udsmykket af billedkunstneren Maja-Lisa Engelhardt, der bl.a. har valgt at iscenesætte koncerten med et væld af roser, udvalgt i samarbejde med Tivolis gartner!

Katrine Gislinge er solist ved klaveret og opfører – sammen med henholdsvis Esbjerg Ensemble, Stenhammarkvartetten og strygere fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Tivoli Copenhagen Phil – Bent Sørensens trilogi, Papillons.

Den består af tre værker “Rosenbad – Papillons” for strygekvartet og klaver, “Mignon – Papillons” for klaver og strygeorkester og “Pantomime – Papillons” for klaver og ensemble, der har fået fællestitlen “Papillons” – Sommerfugle.

I alle tre dele er klaverstemmen i princippet den samme, men rækkefølgen af værkets syv satser er forskellig, ligesom musikken omkring klaverstemmen er forskellig. Værket er skrevet til Katrine Gislinge.

Til koncerten bidrager også Sankt Annæ Pigekor (under protektion af HKH Prinsesse Benedikte) ved dirigent Anne Marie Granau.

Efter koncerter drager hele truppen til Aarhus, hvor vi skal indspille værkerne.

 

Hold øje med posten – vores nye sæsonkatalog udkommer 1. juli 2016!

Husk kontoret har lukket i juli måned.

 

ESBJERG ENSEMBLE ØNSKER ALLE VORE KOLLEGER OG VENNER EN RIGTIG GOD SOMMER !                                                          

 

 

 

Med venlig hilsen

 

ESBJERG ENSEMBLE

Comments

comments