Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

TIVOLI

juni 12, 2014, kl. 20:30

Aftenens program:Carl Nielsen: Blæserkvintet
W.A. Mozart: Klaverkoncert i A-dur for kvintet
Bent Sørensen: Papillons: Pantomime (dansk premiere)
Klaver: Katrine Gislinge
“Pantomime – Papillons” for klaver og ensemble er en del af trilogien, “Papillons”, der foruden “Pantomime” består af klaverkvintetten “Rosenbad” og “Mignon” for klaver og strygeorkester.
I alle tre værker er klaverstemmen i princippet den samme, men rækkefølgen, af de syv satser alle tre værker består af, er forskellig ligesom musikken omkring klaverstemmen er forskellig. Der er noget filmisk over forholdet mellem de tre værker. På den ene siden kan trilogien ses, høres som den samme historie (klaverstemmen) fortalt på tre forskellige måder – på den anden side kan værkerne opfattes som tre helt forskellige historier fortalt af den samme person (pianisten).
“Pantomime” er fyldt med historier uden ord – inden for de enkelte satser; men også historier der rækker gennem alle syv satser. Titlen kom (som vanligt for mig) i samme øjeblik, jeg begyndte værket. Billeder fra stumfilm og pantomimeteater dukkede op i samme øjeblik klaveret i begyndelsen af værket spiller melodier frem af strygernes klang.
“Pantomime” er bestilt af Esbjerg Ensemble og Festspillene i Bergen og tilegnet Katrine Gislinge og Esbjerg Ensemble.
Historien om tilblivelsen af Carl Nielsens blæserkvintet er i Danmark legendarisk. Nielsen hørte gennem telefonen Det Kongelige Kapels Blæserkvintet prøve på Wolfgang A. Mozarts kvintet for klaver og blæsere og fik straks lyst til at skrive sin blæserkvintet. Et værk der blev fyldt med Mozarts elegance, og hvor der hele vejen synes at hvile en drøm om Mozart. En menuet, en variationssats er som transformerede ekkoer af f.eks. Mozarts Klarinetkvintet. Nu er Nielsens kvintet blevet flettet ind i Mozarts A-dur klaverkoncert (nr.12), og den kan spejle sig i den musik, Nielsen elskede højere end noget andet. I sjette sats af “Pantomime” spejler jeg mig i glimt i den vidunderlige anden sats af Mozarts koncert. Et citat der kun er en duft – et glimt der glimter igen og igen men forbliver et glimt.

Detaljer

Dato:
juni 12, 2014
Tidspunkt:
20:30
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/272655492905459/