Når et orkester, en musiker eller som her, et ensemble man kender og har tillid til, sætter ukendt musik på programmet, kan man roligt have tillid til, at der er nogle kvaliteter i musikken som ensemblet gerne vil viderebringe. musikere er kræsne med, hvadde bruger deres øvetid på, så når hidtil ukendt musik når frem til et koncert- program med esbjerg ensemble, kan man godt begynde at glæde sig. snart vil ens musikalske verdensbillede være udvidet!
Det er musikhistorisk fakta, at der igennem tiderne kun har været få kvindelige komponister. Det kan man begræde for der er ingen tvivl om, at vi pga. konventioner og familiestrukturer igennem generationer er gået glip af megen god musik og deraf følgende indsigter. Den måske bedst kendte kvindelige komponist er Clara schumann, en tiljublet pianistinde, der rejste over hele europa. Hun færdedes jævnbyrdigt blandt tidens største mandlige komponister. Almindeligt kendt er det, at hun var en særdeles kritisk rådgiver for Brahms.
Musikere spiller skalaer, malere laver skitser, dansere har mange daglige øvelser – men hvad gør en komponist når han ikke komponerer? tja…. Hans Abrahamsen har genoplivet en gammel tradition med at arrangere andre komponisters værker, men han lader det ikke blive ved blot at overføre et værk til en anden instrumentkombination. Hans subtile instrumentation giver ofte helt nye dimensioner til en musik vi troede vi kendte fuldt og helt, men Hans Abrahamsen tolker kompositionen så den aflokkes nye hemmeligheder.
Syddansk Musikkonservatorium kl. 19.30
Carl nielsen (1865 – 1931) / Hans Abrahamsen: Fantasistykker op. 2, arr. for obo og strygetrio
W.A.Mozart (1756 – 1791):
Fløjtekvartet D-dur kv285
Clara Schumann (1819 – 1896):
tre romancer for violin og klaver op. 22
Robert Schumann (1810 – 1856) / Abrahamsen: kinderszenen
PAUSE
Britta Byström (1977 -):
kinderszenen, horntrio (2011)
Anna Thorvaldsdóttir (1977 -):
Ró (2013)
Klaver: Tanja Zapolski