Eftermiddagens program:Carl Nielsen: Blæserkvintet
W.A. Mozart: Klaverkoncert i A-dur (arr. for klaverkvintet)
pause
Bent Sørensen: Papillons – Pantomime (urfremførelse)
Esbjerg Ensemble
Katrine Gislinge, piano
Arrangør: Bergen Festspillene
“Pantomime – Papillons” for klaver og ensemble er en del af trilogien, “Papillons”, der foruden “Pantomime” består af klaverkvintetten “Rosenbad” og “Mignon” for klaver og strygeorkester.
I alle tre værker er klaverstemmen i princippet den samme, men rækkefølgen, af de syv satser alle tre værker består af, er forskellig ligesom musikken omkring klaverstemmen er forskellig. Der er noget filmisk over forholdet mellem de tre værker. På den ene siden kan trilogien ses, høres som den samme historie (klaverstemmen) fortalt på tre forskellige måder – på den anden side kan værkerne opfattes som tre helt forskellige historier fortalt af den samme person (pianisten).
“Pantomime” er fyldt med historier uden ord – inden for de enkelte satser; men også historier der rækker gennem alle syv satser. Titlen kom (som vanligt for mig) i samme øjeblik, jeg begyndte værket. Billeder fra stumfilm og pantomimeteater dukkede op i samme øjeblik klaveret i begyndelsen af værket spiller melodier frem af strygernes klang.
“Pantomime” er bestilt af Esbjerg Ensemble og Festspillene i Bergen og tilegnet Katrine Gislinge og Esbjerg Ensemble.
Historien om tilblivelsen af Carl Nielsens blæserkvintet er i Danmark legendarisk. Nielsen hørte gennem telefonen Det Kongelige Kapels Blæserkvintet prøve på Wolfgang A. Mozarts kvintet for klaver og blæsere og fik straks lyst til at skrive sin blæserkvintet. Et værk der blev fyldt med Mozarts elegance, og hvor der hele vejen synes at hvile en drøm om Mozart. En menuet, en variationssats er som transformerede ekkoer af f.eks. Mozarts Klarinetkvintet. Nu er Nielsens kvintet blevet flettet ind i Mozarts A-dur klaverkoncert (nr.12), og den kan spejle sig i den musik, Nielsen elskede højere end noget andet. I sjette sats af “Pantomime” spejler jeg mig i glimt i den vidunderlige anden sats af Mozarts koncert. Et citat der kun er en duft – et glimt der glimter igen og igen men forbliver et glimt.
Festspillene i Bergen etableredes i 1953 og er Norges ældste og vigtigste festival for musik og teater.Gennem årene har festivalen etableret sig som et center for den nordeuropæiske kunstscenen, kendt for urfremførelser og nye produktioner indenfor musik, opera, teater og dans. I 2014 arrangeres Festspillene fra 21. mai til 4. juni. I 2015 er festspillperioden fra 27. mai til 10. juni. Festspildirektør er Anders Beyer. Festspillene i Bergen er under H.M. Kong Harald Vs beskyttelse. Festspillene i Bergen skal stå for energi og livsglæde, en fest som er udforskende og frygtløs, men samtidig tilgængelig og åben. I 15 festspilldage indfører vi en undtagelsestilstand i byen med over 200 arrangement såvel inde som ude i byen. Der er fabrikeret vejvisere over det farverige, udstrakte landskab som festspilprogrammet er. Her er noget for enhver smag og enhver anledning, og ved at gruppere arrangementerne under de tre skilte Fornøjelser, Forbindelser og Forstyrrelser bør det være lettere for publikum at finde hvad de søger.
Fornøjelser
Underholdning og overraskelser. For små og store. Legende optrædener i gaderne og arrangementer på kendte og nye arenaer med en bred appel. Oplevelser til hoved, hjerte og fødder.
Forbindelser
Det bedste af det bedste i den klassiske kunsttradition. Tradition og fornyelse, dybde og refleksion. Forestillinger og koncerter med historiske rødder.
Forstyrrelser
Fandenivoldsk og finurlig, udforskende og afprøvende. Ny teknologi og kunstneriske landskaber uden grænser.
Læs mere om Festspillene i Bergen her: http://www.fib.no/