Nyhedsbrev maj 2019

Af Pia Jørs - den

Vi har fejret Hans Abrahamsen! 

Ensemblet er hjemme i Esbjerg igen efter nogle begivenhedsrige dage med fejring af Hans Abrahamsen, som netop har modtaget Léonie Sonnings Musikpris. Vi er stolte af Abrahamsen. Tidligere vindere af prisen inkluderer internationale ikoner som Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, György Ligeti, Cecilia Bartoli og Mariss Jansons. Hans Abrahamsen og Per Nørgaard er de eneste danske komponister, som har modtaget prisen.

Abrahamsen blev fejret i København med en stor priskoncert med DR Symfoniorkesteret og næste års prismodtager Barbara Hannigan som solist, og yderligere ved to koncerter på Det Kongelige Bibliotek – Den sorte Diamant – og på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Fejringen foregik også i det jyske, da Esbjerg Ensemble sammen med Ensemble MidtVest afsluttede prisdagene med en dobbeltkoncert med repertoiret, de hver især har et nært forhold til: Ensemble MidtVest igennem nylige indspilninger af Hans Abrahamsens transskriptioner og kammerværker; Esbjerg Ensemble fra årene 1989-1991, hvor Abrahamsen var vores kunstneriske leder. I den periode bidrog han til at udvide ensemblets repertoire, også med sine egne værker.

I forbindelse med koncerten blev ensemblechef Katrine Ganer Skaug interviewet af DR, og samtalen blev sendt i DR P2 Koncerten mandag 29. april: https://www.dr.dk/radio/p2/p2-koncerten/p2-koncerten-hans-a-til-folket

Ensemblet fejrer Hans Abrahamsen hele foråret, og repertoiret kommer også med til Østerbro Kammermusikfestival og Swaledale Festival https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_0CDLQxwpGU&feature=youtu.be

Vi vander komponistspirerne igen 

Årets komponistworkshop ligger 6.-10. maj, hvor konservatoriet i Esbjerg atter befolkes af spirende komponister, og kreativt ping-pong står på menuen. Det er en efterhånden mangeårig tradition, at ensemblet stiller op som sparringspartnere og indstuderer en håndfuld komponisttalenters værker. Workshoppen er et samarbejde mellem kompositionsklasserne ved Det Jyske Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Nogle af de unge komponister bliver så bidt af processen, og deres talent slår så store gnister, at bålet brænder videre til en stor komponistkarriere – som Bent Sørensen, der tilbage i 1982 var én af de første, der fik en lakmustest af sine kompositioner, og i dag er fast samarbejdspartner og har komponeret adskillige værker til ensemblet.

Komponistworkshop-ugen sluttes af med en uformel koncert fredag 10. maj kl. 15-17 på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg.  Der er fri adgang til koncerten.

 

Mahler i maj

Mahler i maj – det klinger godt. Og det kommer det også til, når ensemblet spiller den sidste sæsonkoncert 24. maj klokken 17.00 i GAME Streetmekka http://esbjergensemble.com/event/mahler-i-maj/ hvor Mahlers dramatiske 10. Symfoni møder den rå betons æstetik.

Traditionen tro holder vi en hyggelig efterfest ved sæsonens afslutning og serverer en tapas-tallerken og et glas vin, øl eller vand. Det er med i billetprisen.
Selve koncerten varer cirka godt en time, og festen fortsætter derefter til klokken 20.

Mahler døde på toppen af sin karriere kunstnerisk, men var følelsesmæssigt i den dybeste dal på grund af kærlighedssorger over sin hustru Alma. Han døde, inden han nåede at komponere sin tiende symfoni færdig. Mange har siden forsøgt sig som stand-in-komponister, men det er første gang, hans musik arrangeres for kammerbesætning, og det oven i købet af ensemblets tidligere hornist Mark Smith, som giver ensemblet den ære at uropføre sin version.

Skulle man være forhindret onsdag 24. maj men tilfældigvis i England nogle dage senere, kan man opleve samme koncert på Swaledale Festival i Yorkshire 28. maj kl. 19.30. Her får man oven i hatten Mark Smiths arrangement af Modest Mussorgskys værk Udstillingsbilleder.

https://www.swalefest.org/Whats-On/Programme/EventId/2264/e/esbjerg-ensemble-28-may-2019


Jubilæumskoncert på KLANG-festival

Vi er inviteret til at spille den store jubilæumskoncert 4. juni på KLANG Festival, som har 10 årsjubilæum i år. Den Sorte Diamant, FDFs skib Skibladner II, Livgardens Musikkorps, Athelas Sinfonietta og Esbjerg Ensemble omdanner området og havnen omkring Det Kgl. Bibliotek til en festivalplads med masser af musik, fest og fællesskab.

Sammen med Athelas Sinfonietta bliver vi et 25 mand stort orkester, som, dirigeret af Pierre-André Valade, fremfører Rune Glerups Piano Concerto, Bent Sørensens Tunnels de Lumiére og Li-Ying Wus Ritournelle. Koncerten bliver transmitteret på DR.

KLANG har undertitlen Copenhagen Avantgarde Music Festival, og den er Danmarks største internationale festival for samtidsmusik. Siden 2009 har KLANG været en fast bastion i dansk kulturliv med nysgerrigheden som drivkraft. De 10-år fejres med mere end 40 koncerter og events for voksne og børn 30. maj-10. juni.

Fuldt festivalprogram og info om billetter på klang.dk.

 

Fra vest til øst på festivaldebut

Østerbro Kammermusikfestival er et nyt skud på festivalstammen, og den arrangeres af Østerbro Koncertforening. Den 16.-18. maj. går det løs med Unitarernes Hus som koncertsted. Ved denne debut er der samlet så fine kræfter som Messiaen Quartet Copenhagen, Nordic String Quartet og kammerkoret Camerata, foruden Ensemble Storstrøm og Ensemble MidtVest.

Esbjerg Ensemble spiller både fredag aften og lørdag lige over middag, efter Sigurd Barrets familiekoncert. Til fredagskoncerten har ensemblet medbragt Abrahamsen-repertoiret, så fejringen af Hans A fortsætter lidt endnu. Søndagens koncert er sammensat af Jersilds At spille i skoven, Goehrs If Brass, Nor Stone, samt Messiaens Diptyque.

Læs mere på https://www.koncertforening.dk/osterbro-kammermusikfestival-2/


Esbjerg Ensemble til folket!

Vi har selvfølgelig allerede fortalt den gode nyhed vidt og bredt om Johan Hoffmann-fondens donation på en kvart million om året – på ubestemt tid. Men en så god nyhed fortjener bestemt at blive fortalt igen. JydskeVestkysten bragte historien 23. april, og vi lagde den ud på vores Facebook-side.

Pengene skal hjælpe os med at gøre ensemblet mere folkeligt kendt. Selv om vi bor i Esbjerg, kender mange esbjergensere ikke meget til os. Måske er de ikke engang klar over, at det er ensemblet, der hvert år i festugen spiller til Opera på Torvet og til nytårskoncerterne i Musikhuset Esbjerg.

Fondens bestyrelse har øremærket pengene til at gøre ensemblet mere synligt i bybilledet og dermed mere tilgængeligt for de borgere, der ikke finder vej til koncertsalen på konservatoriet. Nu kan vores PR-idéer komme ud at flyve. Vi tager også meget gerne imod idéer fra jer til at udbrede kendskabet til Esbjerg Ensemble. Skriv til Katrine Ganer Skaug på kgs@esbjergensemble.com

 

Comments

comments