KONCERTER
Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Rued Langgaard Festival

september 2, 2017 kl 15:00

Koncertprogram:

Niels W. Gade: Klavertrio i B-Dur (1839). Rekonstruktion (2017) af 2. 3. og 4. sats ved Karl Aage Rasmussen. Uropførelse.
Rued Langgaard: Afgrundsmusik. En Sonate for Klaver BVN 169 (1921-24) Arrangement (2015-17) ved Allan Gravgaard Madsen for blæserkvintet, strygere og slagtøj. Uropførelse af 2. sats.
Pause
Johannes Brahms: Fantasias for solo klaver op. 116 (1891-92). Et udvalg.
Niels W. Gade: Oktet for strygere Op. 17 (1848-49)

Det skal betones at jeg gaar mine “romantiske” veje. Disse har med Gade at gøre, det kan ikke være anderledes.” Sådan lød det fra Rued Langgaard i 1946, hvor langt de fleste havde vendt ryggen til Niels W. Gades musik.

Langgaard derimod opfattede Gade som en ”klaverstemmer”, der gjorde den romantiske musik ”færdig til Brug for Menneskeheden”. Under overskriften ”Romantik” fejrer Rued Langgaard Festival i Ribe Niels W. Gades 200 års fødselsdag. Ved koncerten med Esbjerg Ensemble og Den Danske Klavertrio m.fl. er der hele to uropførelser. Gades Klavertrio i B-Dur, der skildrer en helt, som drager ud i verden, kan nu endelig opføres efter at Karl Aage Rasmussen har færdigkomponeret trioen efter Gades skitser. I Afgrundsmusik, som Allan Graugaard Madsen har arrangeret for Esbjerg Ensemble, er Rued Langgaard ligesom i dommedagsoperaen Antikrist optaget af tilværelsens destruktive kræfter.

Koncerten afsluttes med Niels W. Gades Oktet, der er komponeret i 1848 samtidig med Treårskrigens udbrud. Men selv om Gade som Musikdirektor for Gewandhausorkestret i Leipzig var berørt af den dansk tyske krig insisterer Gade i sin Oktet på at skrive en renfærdig musik uanfægtet af krigen. I sommeren 1850, hvor krigens afgørende slag udkæmpedes ved Isted, var Gade atter i Tyskland, hvor han mødte og spillede sammen med den 18-årige Brahms i Hamborg. I Brahms Fantasias for soloklaver møder vi den sene Brahms i en afklaret musik mattet af skønhed og smerte.

 

Comments

comments

Detaljer

Dato:
september 2, 2017
Tidspunkt:
15:00

Arrangør

Rued Langgaard Festival
Hjemmeside:
http://langgaardfestival.dk/

Sted

Sct. Catharinæ Kirken
Sct. Catharinæ Plads 4
Ribe, 6760
+ Google Map